Gyakran Feltett Kérdések

1. Ki volt Felkai András?

Felkai András az 1990-es évek magyar pénzügyi világának kiemelkedő, megbecsült alakja volt. Karrierje során számos banknál - úgy, mint CIB Bank, Inter-Európa Bank, Sao Paolo Bank, Európai Kereskedelmi Bank, Citibank -, töltött be vezető tisztséget, később sikeresen vezette saját tanácsadó cégét, és a Synergon Nyrt. igazgatóságának tagja volt. Felkai András életének derekán, 2001 júniusában tragikus repülőgép balesetben hunyt el.

2. Mikor és kik hozták létre az ösztöndíjat?

A díjat 2001 őszén az Alapítvány a Pénzügyi Kultúra Fejlesztéséért hozta létre. A kezdeményező a Citibank Zrt. volt, de később az ösztöndíjalap támogatói közé Felkai András családja mellett több szervezet és magánszemély is felsorakozott.

Támogatók:

• Budaörs Önkormányzata
• CIB Bank Zrt.
• Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe
• Dr. Magyar József
• Dr. Terták Elemér
• Dunasecurity Kft.
• Magyar Autóműszaki Felsőoktatásért Alapítvány.
• Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
• Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt.
• Szabályozó Kft.
• Your Profile Management Consulting Group Kft.
• Tóth Gergely

3. Mi az ösztöndíj célja?

A díj célja hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar gazdasági és pénzügyi szektor magasan kvalifikált szakemberekkel gazdagodjék, akiket Felkai Andráshoz hasonlóan pozitív beállítottság, hozzáértés és nemzetközi látókör jellemez.

4. Mit (milyen kiadásokat) támogat az ösztöndíj?

Az ösztöndíj az egyetemi szintű diploma megszerzéséhez és az azt követő, egyéb kiegészítő tanulmányokhoz kapcsolódó költségeket támogatja. A támogatható kiadások lehetnek például: tandíj; vizsgadíj; tankönyvek, oktatási segédletek beszerzésének költségei; a tanulmányokhoz kötődő utazási és szállásköltségek, stb. Az ösztöndíj keretében legfeljebb a támogatási döntéstől számított két éven belül felmerült költségek finanszírozhatók.

5. Évente hány személy nyeri el a díjat, továbbá mekkora pénzügyi támogatás adható?

A Felkai András Ösztöndíj keretében az ösztöndíjbizottság évente 2-4 pályázó részére, egyenként átlagosan 200.000-300.000 forint értékű támogatás odaítéléséről dönt. A támogatás mértékéről az ösztöndíjbizottság a pályázatok alapján dönt, de a pályázati támogatás sohasem teheti ki pályázati cél finanszírozásának 100%-át.

6. Kik pályázhatnak az ösztöndíjra?

A Felkai András Ösztöndíjat minden 20–30 év közötti magyar állampolgársággal, vagy magyar igazolvánnyal rendelkező magánszemély megpályázhatja, aki a közreműködő intézményben gazdasági területen egyetemi, illetőleg mester oklevelet szerzett, vagy valamely intézmény nappali tagozatos hallgatója, és ebben a minőségében legalább öt szemesztert sikeresen elvégzett.

7. Hogyan válhat valaki a Felkai András Klub tagjává?

A Felkai András Klub a Felkai András Ösztöndíj támogatóit és díjazottjait tömörítő aktív szakmai közösség, amely évente átlagosan két alkalommal gyűlik össze. A Felkai András Klubnak minden díjazott és támogató automatikusan a tagjává válik.

8. Egyéb kérdéseikkel kihez fordulhatnak az érdeklődők?

A Felkai András Alapítvánnyal és a Felkai András Ösztöndíjjal kapcsolatosan az e-mail címen keresztül kérhető kiegészítő tájékoztatás.

 

222

31

1